Klimat

Inom en höjd på 500 meter över floden Douro och inom en area på 250 km², genom vilken Douro harmoniskt slingrar sig fram och den gröna naturen badar i sol, odlas de unika portvinsrankorna. Här i Dourodalen i nordöstra Portugal arbetar cirka 33 000 bönder, där var och en av dem innehar en yta på i genomsnitt en hektar.

Idag är det väldigt svårt att som enskild farmare livnära sig på vinodling i Douro, vilket innebär att de allra flesta har sina vinodlingar som ett deltidsarbete eller endast som en hobby. Vanligast är att vingårdar går i arv till nästa generation. Något som dock har blivit allt vanligare på senare år är att stadsbor söker sig till lugnet i Douro och vill lära sig mer om vinodling.

De stora portvinsproducenterna har sina vinodlingar belägna högt upp i Dourodalen och det är svårt att missa de utplacerade reklamskyltarna med deras företagsnamn. De mindre vingårdarna hittas först i den nedre delen av Dourodalen.

Den unika natur som finns i Dourodalen beror på dess geografiska position. De omkringliggande bergen skyddar den djupa dalen mot Atlantens fuktiga västvindar och ger ett klimat som karakteriseras av stränga vintrar och heta, torra somrar. Årets värsta regnperioder infaller oftast under december- och januarimånad, medan månaderna juli och augusti är de mest regnfattiga.