Serveringstips

Portvin innebär möjligheter. Till de olika portvinstyperna kan du servera alltifrån en skål med nötter till en pepprig stek, det är bara fantasin som sätter stopp! Låt dig inte begränsas av tanken att portvin endast är ett aperitif- och dessertvin då det i vissa fall med fördel kan avnjutas till en större måltid. Nedan följer tips på rätter och livsmedel som har förmågan att lyfta fram de unika egenskaper de olika portvinstyperna har.

Ruby Port

Passar lika bra att servera som aperitif som till desserten. Hos en Ruby är det önskvärt att förstärka dess ungdomliga fruktighet genom att servera färska frukter och smakrika ostar. Den optimala kombinationen sägs vara getostar som Ticklemore och Crottin de Chavignol samt sötare bakelser som cheesecake.

Tawny Port serverad med ost och nötterTawny Port

Torkad frukt, nötter, choklad och kraftiga ostar harmoniserar fint till de mjuka inslag av honung, karamell och ek som är så karakteristiskt för Tawny.

Yngre Tawny

En ung Tawny serveras med fördel väl kyld till lite frukt och en bit vaniljglass.

Tawny 10 år

Créme Brûlée eller hård fårost, såsom Berkswell och Pyrenean, harmoniserar fint till ett 10-årigt Tawny.

Tawny 20 år

Till en äldre Tawny rekomenderas desserter baserade på fikon och pistage, då den nötighet som finns hos en äldre Tawny sägs lyftas fram av just dessa livsmedel.

Tawny 30 år

Passar utmärkt ihop med de söta smaker en bit äpplepaj bjuder på.

Tawny 40 år

En Tawny som har lagrats i 40 år kommer att vara fantastisk till något så enkelt som ett par välsmakande mandelskorpor och chokladpraliner.

Vintage Port serverad till chokladkakaVintage Port

Ett Vintage Port är nästan ett måste i juletid. Det passar oerhört bra till choklad, och kan serveras till alltifrån mörka chokladpraliner till chokladmousse. Även hasselnötter och ostsorter såsom Stilton och Dorset Blue Vinny rekommenderas starkt till detta ståtliga vin.

Late Bottled Vintage Port

Servera en Late Bottled Vintage till en välkryddad stek i gott sällskap av en smakrik sås och upptäck de intensiva smaker som detta portvin uttrycker. Önskas något ur dessertmenyn är en bit mörk chokladtårta, gärna med inslag av mandel, eller krämiga ostar såsom Brie de Meaux och Waterloo klockrena alternativ.

White Port

Ett glas Vitt Port passar utmärkt till en lättare måltid som en krämig soppa eller en lätt sallad. Även grillad fet fisk, särskilt lax, är en mycket passande val av rätt. Till dessert ses gärna detta vin kombinerat med hårda och smuliga ostar som Wensleydale, Cheshire och Carephilly.