Röda

Touriga Nacional

Den finast ansedda portvinsdruvan av dem alla. Men trots dess fina anseende motsvarar denna röda druva bara 2 % av vinodlingarna i Douroregionen. Detta på grund av det avsky de flesta bönder hyser mot den, på grund av att den är mycket svårodlad. Touriga Nacional är väldigt känslig mot dåligt klimat, är extremt låg i sin produktivitet och ger ofta väldigt fattiga frukter. Men även solen har sina fläckar, och detta vin är med sitt höga halt av tannin och naturliga syrlighet den viktigaste druvan i framställningen av Vintage Port. Plockas druvorna under rätt tid ger dess tjocka skal det mörkaste, mest koncentrerade och kompakta portvin som kan tillverkas. Med den djupaste mörkblå färg, intensiva arom och inslag av svart vinbär, björnbär och viol är den portvinets stolthet. Och tack vare bioteknik har man i dag lyckats öka druvans avkastning från 0,5 kg/vin till 1,0-1,5 kg/vin.

Touriga Francesa

Touriga Francesa är den mest planterade druvan i Douro och upptar hela 20 % av det totala området. Den är prisad för sin kvalitativa arom och ger vinet en både fin struktur, elegans och inslag av viol. En annan tacksam egenskap är dess jämna produktion, vilket i genomsnitt brukar ligga på 2,5 kg/vin.

Röd druvklaseTinta Roriz

Kärt barn har många namn. Denna druvan är i världen känd under många namn, varav Spaniens ”Tempranillo” må vara den mest omtalade. I Douroregionen, som till 10 % består av denna druva, trivs den bra och odlas relativt lätt. Kvaliteten på skörden varierar dock kraftigt från år till år, då denna druvsort tenderar att överproducera. Det har visat sig att druvan imponerat i kvalitet under de mest snåla skördeåren. Dess utmärkande aromatiska drag kan beskrivas med mullbär och björnbär, som tillsammans med toner av marmelad och starka kryddor bjuder upp till spännande upplevelser. Druvans övriga egenskaper brukar ses önskvärda vid tillverkningen av ett Vintage Port.

Tinta Barroca

Tinta Barroca är den druva som oftast plockas först i skördetider, då dess tunna druvskal är känsligt mot värme och därmed tidigt uppnår en hög sockerhalt. Sötman som druvan innehar påminner om solkyssta hallon och körsbär. Planteras den på högre höjder i Douroregionen, där den trivs som bäst på grund av det svalare klimatet, kan den producera 2,5 kg/vin. Under rätt förutsättningar ger den en djup färg och bra struktur i vinet, med något jordig karaktär. Druvan är en av de få portvinsdruvor som faktiskt gjort större succé i Sydafrika.

Tinta Amarela

En av de mer känsliga druvorna i Dourodalen, som med sitt tunna skal är mycket skör mot mögelangrepp. Douros vinodlare är därför mycket måna om att odla denna druva i torr jord i de varmare vingårdarna. Med redan 8 % av vinodlingarna i Douro ökar populariteten för denna druva ännu mer och den har idag etablerat sig som en av de viktigaste druvorna i Portugal. Under optimala förhållanden uppvisar den höga halter av tannin i kärna och druvskal, vilket brukar ses som en fördel i viner som ska lagras.

Tinta Câo

En av de äldsta varianterna av Douros druvor, som höll på att dö ut under viruset phylloxeras framfart för ett par århundrade sedan. Den överlevde dock och har idag utvecklat en tacksam resistans mot såväl svamp som solens nedbrytande strålar. Den plockas sent på säsongen men behöver plockas vid exakt rätt tidpunkt för att uppnå den balans av syra och alkohol som Tinta Câo är så känd för. Trots att druvan må ses blek i både färg och struktur, imponerar den i lagrade viner och bidrar till en elegant frisk- och kryddighet med tydligt inslag av peppar. Den är populär hos portvinsproducenterna Taylor’s och Cockburn, hos vilka den upptar cirka 4 % av vingårdarna.