Flasklagrade Port

Uppgifterna om de olika vintypernas hållbarhet är hämtade från Portvinsinstitutet. För mer info se www.ivdp.pt.

Notera att dessa flasklagrade Port alltid ska dekanteras innan servering. För mer information om dekantering se Lagra & Servera.

Crusted Port

Det spännande och relativt nyutkomna Crusted Port har fått sitt namn efter det sediment, "crust", som bildas på dess flaskbotten. Vinet är en blandning av viner från 2-3 olika skördeår, där samtliga är klassade med mycket bra kvalitet. Vinet lagras upp till 2 år på stora ekfat, vat, innan det ofiltrerat tappas upp på flaska. Därefter bör portvinet lagras under minst 3 år på flaska, men gärna längre då det har kapacitet att fortsätta imponera under många år framåt.

Hållbarhet efter öppnad: 4-5 dagar.

Vintage Port -”skördeår”

Vinet som anses vara det finaste av alla portvin. Vintage Port tillverkas endast under år då skördeåret hos vinproducentens samtliga vingårdar klassas som exceptionellt bra, vilket generellt inträffar 3 gånger under ett årtionde. Då förhoppningen med detta vin är att det ska imponera under årtionden framåt, krävs att druvorna är bra utrustade med de rätta egenskaperna. För att få fram det absolut bästa vinet blandas och mixas de allra finaste druvorna från de olika vingårdarna. När vinproducenterna har funnit den ultimata kompositionen låter de vinet lagras på stora ekfat, vat, under 2 år för att sedan tappas upp på flaska. Efter det är vinet redo att säljas, och det är därefter upp till ägaren att avgöra hur länge vinet ska lagras. Man säger att ett Vintage Port bör lagras under minst 10 år och med ett maximum på 50 år.

Hållbarhet efter öppnad: 1-2 dagar.

Single Quinta Vintage Port

Single Quinta Vintage Port är ett Vintage Port, fast med vin från en enda vingård. Eftersom det är sällsamt att ett skördeår utnämns som exceptionellt bra hos flera vingårdar har vinproducenter bestämt sig för att ta tillvara på de enskilda vingårdar som ger högkvalitativa skördar. Vinproducenterna undersöker därmed kvaliteten hos varje vingård ur ett individuellt perspektiv och väljer sedan ut den vingård som vid skördetid bär på de allra finaste druvorna. Av dessa druvor låter de därefter tillverka ett vin, vilket låtes lagra på stora ekfat, vat, under 2 år. Därefter tappas det upp på flaska och säljs. Då druvorna i ett Single Quinta Vintage Port inte innehåller samma variation av egenskaper som ett Vintage Port, kommer det inte heller att ha en lika lång hållbarhet. Det innebär att vinet kommer att kunna avnjutas redan efter 6 års flasklagring och kommer att vara fullfjädrad vid en ålder på 20 år.

Hållbarhet efter öppnad: 1-2 dagar.