Vita

Majoriteten av de vita druvorna i Dourodalen är planterade inom odlingar för röda druvor, vilket förklarar den tyvärr låga kunskapen om deras individuella egenskaper.

Vit druvklaseCodega

Codega, tidigare känd som "Malvasia Grossa", är den mest planterade vita druvan i Douro och motsvarar ungefär 30 % av alla vita varianter i regionen. Den är produktiv, med ca 2-3 kg/vin, och är en mild druva med svag syrlighet.

Malvasia Fina

Är den näst mest planterade vita druvan i Douroregionen. Även denna druva är mild, men innehar även toner av honung. Den är dock en ostabil druva, då den ofta muterar och ger vin med skiftande kvalitet.

Malvasia Rei

Ännu en Malvasia. Denna sort producerar enorma mängder och motsvarar 14 % av de vita druvorna. Den är relativt svårodlad och är därmed inte rekommenderad till oerfarna odlare.

Rabigato

En av de bättre vita druvorna som utgör ca 12 % av de vita varianterna. Den planteras på en högre höjd än de övriga, och används även i det portugisiska vinet "Vinho Verde". Den är omtyckt för sin friskhet och syrlighet.

Gouveio

Gouveio är en av de mest etablerade vita druvorna i regionen och är älskad för sin fina syrlighet. Den producerar balanserade viner och ses mer och mer som självklar i de torra vita portvinerna.